1 kg truskawek
400 g sera białego
1 szkl cukru
sok z połowy cytryny
3 łyżki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
Żelatynę rozpuścić w połowie szkl wrzątku. Do kubka blendera wrzucić 800 g umytych i odszypułkowanych truskawek, rozmiksować je, dodać cukier, pokruszony ser i sok z cytryny. Dobrze zmiksować na jednolitą puszystą masę, dodać przestudzoną żelatynę i całość wlać do tortownicy o śr ok 23- 24 cm . Zastudzić.
galaretkę rozpuścić w 0,5 l wrzątku i przestudzić. Na serniku ułożyć przekrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
piękny serniczek :)
OdpowiedzUsuńMmm, z taką ilością truskawek musiał smakować wyśmienicie :) A kolor ma obłędny :)
OdpowiedzUsuń