300 g mięsa mielonego
1 jajko
2 kromki chleba czerstwego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta oregano
szczypta lubczyku
sos
pół cebuli
1 łyżka masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl wody
2 łyżki mąki
sól
pieprz
szczypta lubczyku
szczypta oregano
1 łyżeczka cukru
bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia
Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości moreli i panierować w bułce tartej.
Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając.
Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki.
1 jajko
2 kromki chleba czerstwego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta oregano
szczypta lubczyku
sos
pół cebuli
1 łyżka masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl wody
2 łyżki mąki
sól
pieprz
szczypta lubczyku
szczypta oregano
1 łyżeczka cukru
bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia
Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości moreli i panierować w bułce tartej.
Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając.
Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki.
Uwielbiam spaghetti ... świetne połączenie :D
OdpowiedzUsuńAle bym opędzlowala taki obiadek mniam :)
OdpowiedzUsuńMoje comfort food :)
OdpowiedzUsuń