500 g (1 batat)
sól
pieprz ziołowy
szczypta trawy cytrynowej
szczypta pieprzu cytrynowego
1 łyżka oliwy
1 polędwiczka słodka
sól
szczypta chili w płatkach
pieprz staropolski ziołowy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
Batata obrać (ja oskrobałam) pokroić na kawałki, ocet, oliwę i przyprawy wymieszać, włożyć kawałki batata i wymieszać .
Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm Marynatę wymieszać, i namoczyć w niej kawałki polędwiczki.
Bataty upiekłam we frytownicy ActiFry przez 20 min, w piekarniku trzeba ok 40 min.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć z obu stron polędiczki ok 2 min z każdej strony.
Podawać z sałatką lub SALSĄ
Całość wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńbataty zawsze piekę w piekarniku 25 minut nie więcej
OdpowiedzUsuń