500 g mięsa mielonego
pół cebuli
pół czerstwej kajzerki
1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta chili
suszone śliwki
tarta bułka do panierowania
na sos
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół cebuli
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta lubczyku
szczypta oregano
1 szkl rosołu lub bulionu
2 łyżki mąki
natka pietruszki
Mięso wymieszać z przyprawami, dodać startą na tarce bułkę i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę
wyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić mięso na ok 16 porcji. W każdej umieścić suszoną śliwkę i uformować kulkę wielkości małej brzoskwinki. Kuleczki obsmażyć ze wszystkich stron .
Przygotować sos; Do garnka wlać rosół, i 1 szkl wody, dodać cebulę i koncentrat oraz przyprawy, gotować 5 min, po czym zmiksować przy pomocy blendera, mąkę wsypać do słoiczka, wlać trochę wody i mocno wstrząsnąć. Dodać do sosu. Gdyby był zbyt rzadki , dodać mąki, gdyby zbyt gęsty, odrobinę wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru. Włożyć do sosu zraziki razem z tłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce.
Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.