ciasto
2 szkl mąki
1 jajko
szczypta soli
woda
sos boloński
600 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
szczypta cynamonu
bazylia
200 g koncentratu pomidorowego
sos beszamelowy
600 ml mleka
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
pół cebuli
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 jajko
Na początku robimy sos boloński: Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min.
Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 .
Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać budyń. )
Na koniec dodać przyprawy do smaku (sos można zmiksować przy pomocy blendera gdyby powstały grudki) Po zdjęciu z ognia dodać jajko i szybko energicznie rozmieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód natłuścić oliwą.
Ułożyć 1 płat ciasta , na nim 1/3 sosu bolońskiego, przykryć drugim płatem ciasta, rozsmarować 3-4 łyżki sosu beszamelowego, położyć 3 płat , znów 1/3 sosu bolońskiego - 4 płat - sos beszamelowy, 5 płat - sos sos boloński - 6 płat i resztka sosu beszamelowego. Wstawić do piekarnika na 40 min.. przed zakończeniem można posypać żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec.
Opublikowany w
2 szkl mąki
1 jajko
szczypta soli
woda
sos boloński
600 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
szczypta cynamonu
bazylia
200 g koncentratu pomidorowego
sos beszamelowy
600 ml mleka
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
pół cebuli
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 jajko
Na początku robimy sos boloński: Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min.
Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 .
Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę, chwilę przysmażyć i stopniowo ciągle mieszając najlepiej rózgą, dodawać mleko .. w razie potrzeby można dodać więcej, lub rozrobić jeszcze odrobinę mąki gdyby sos był zbyt rzadki. (powinien przypominać budyń. )
Na koniec dodać przyprawy do smaku (sos można zmiksować przy pomocy blendera gdyby powstały grudki) Po zdjęciu z ognia dodać jajko i szybko energicznie rozmieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód natłuścić oliwą.
Ułożyć 1 płat ciasta , na nim 1/3 sosu bolońskiego, przykryć drugim płatem ciasta, rozsmarować 3-4 łyżki sosu beszamelowego, położyć 3 płat , znów 1/3 sosu bolońskiego - 4 płat - sos beszamelowy, 5 płat - sos sos boloński - 6 płat i resztka sosu beszamelowego. Wstawić do piekarnika na 40 min.. przed zakończeniem można posypać żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.