3 szkl mąki
3 żółtka
1 szkl śmietany
5-6 łyżek cukru
cukier waniliowy
50 g drożdży
70 g masła
marmolada lub gęsty dżem (u mnie z czarnej porzeczki)
Mąkę rozetrzeć z masłem i żółtkami. Śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami.
Dodać do mąki i masła, zagnieść ciasto. Ciasto przekroić na 4 części. Z każdej wałkować placek o śr 25- 27 cm , przekroić radełkiem na 8 części . Na szerszej stronie kłaść łyżeczkę dżemu i zwijać formując rogalik.
Rogaliki powinny troszkę poleżeć w cieple ok 20 min.
Piekarnik nagrzać do temp 150 st piec rogaliki z termoobiegiem ok 12 min
posypać cukrem pudrem.
3 żółtka
1 szkl śmietany
5-6 łyżek cukru
cukier waniliowy
50 g drożdży
70 g masła
marmolada lub gęsty dżem (u mnie z czarnej porzeczki)
Mąkę rozetrzeć z masłem i żółtkami. Śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami.
Dodać do mąki i masła, zagnieść ciasto. Ciasto przekroić na 4 części. Z każdej wałkować placek o śr 25- 27 cm , przekroić radełkiem na 8 części . Na szerszej stronie kłaść łyżeczkę dżemu i zwijać formując rogalik.
Rogaliki powinny troszkę poleżeć w cieple ok 20 min.
Piekarnik nagrzać do temp 150 st piec rogaliki z termoobiegiem ok 12 min
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.