1 cukinia
400 g mięsa mielonego
1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pół czerstwej bułeczki
kawałek sera żółtego ok 50 g
1 pomidor
3 łyżki oliwy
bazylia
oregano
szczypta mięty
1 szkl kaszy gryczanej
1 łyżeczka ogórka kiszonego suszonego
1 łyżka oleju
sól
Do garnka wlać 500 ml wody, dodać suszone ogórki, sól, i łyżkę oleju, zagotować, wsypać kaszę i od czasu do czasu mieszając gotować aż kasza wchłonie cały płyn. Przykryć i zestawić z ognia.
Cukinię pokroić w podłużne plastry (ja użyłam do tego szatkownicy) Posolić i odstawić by trochę zmiękła. Przed użyciem przepłukać na durszlaku. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, czerstwą bułeczkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Nabierać porcje mięsa i zawijać je w plastry cukinii , ustawić w garnku jeden koło drugiego , podlać oliwą, i 1/4 szkl wody, pomiędzy roladki włożyć pokrojony w ósemki pomidor, posypać bazylią, oregano i miętą. Przykryć, postawić na małym ogniu i dusić ok 40 min. Pod koniec na każdej roladce położyć kosteczkę sera żółtego i jeszcze na chwilę pozostawić na ogniu.
Roladki podawać na kaszy, polać wytworzonym sosem.
Opublikowany w
Przepiękne te roladki, i jeszcze kasza gryczana :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe danie! :)
OdpowiedzUsuń