1,5 szkl kaszy gryczanej
500 g mięsa mielonego
2 jajka
1 papryka
sól
pieprz
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
główka kapusty
na sos
puszka pomidorów krojonych
pół papryki
150 ml śmietany
50 ml mleka
2 łyżki mąki
sól
pieprz ziołowy
szczypta bazlii
2 ząbki czosnku
Kapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie z dodatkiem łyżki octu. Wyjąć z wody i wystudzić.
Kaszę ugotować w 3 szkl wody , z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny.
Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać.
Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi kapusty. Piec w temp 190 st przez ok 40 min.
sos; Do rondelka wylać pomidory z puszki, dodać drobno posiekaną paprykę i zagotować, dodać cukier i przyprawy , gotować ok 5 min. Zmiksować przy pomocy blendera. Śmietaną wymieszać z mlekiem i mąką, zagęścić sos.
500 g mięsa mielonego
2 jajka
1 papryka
sól
pieprz
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
główka kapusty
na sos
puszka pomidorów krojonych
pół papryki
150 ml śmietany
50 ml mleka
2 łyżki mąki
sól
pieprz ziołowy
szczypta bazlii
2 ząbki czosnku
Kapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie z dodatkiem łyżki octu. Wyjąć z wody i wystudzić.
Kaszę ugotować w 3 szkl wody , z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny.
Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać.
Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi kapusty. Piec w temp 190 st przez ok 40 min.
sos; Do rondelka wylać pomidory z puszki, dodać drobno posiekaną paprykę i zagotować, dodać cukier i przyprawy , gotować ok 5 min. Zmiksować przy pomocy blendera. Śmietaną wymieszać z mlekiem i mąką, zagęścić sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.