1,5 szkl mąki
0,5 szl cukru
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia
120 g masła
nadzienie
2 małe cukinie ok 800 g
1 szl cukru
pół cytryny
kilka kropel aromatu pomarańczowego
3 łyżeczki żelatyny
Do mąki dodać wszystkie składniki i zagnieśc ciasto. Wylepić formę do tarty i upiec w temp 180 st przez 14 min.
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier, sok z cytryny i aromat. Gotować na wolnym ogniu ok 30-40 min.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, mieszać aż żelatyna się ropuści i galaretka przestygnie.
Wyłożyć galaretkę na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce.
Super pomysł na nadzienie :) dokładnie wiem, że cukinia w wersji na słodko sprawdza się idealnie, więc i napewno w takiej wersji też jest pyszna :D
OdpowiedzUsuń