pół op makaronu penne
600 g świeżych młodych opieniek
1 łyżka masła
pół cebuli
sól
pieprz ziołowy
na beszamel
1 szkl mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
30 g sera żółtego
oregano
Makaron ugotować, odcedzić i włożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Pół cebuli drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać grzyby i dusić aż zupełnie odparują, doprawić solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać przez chwilę, po czym stopniowo ciągle mieszając dodać mleko ( w razie powstania grudek, sos rozbić blenderem) gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.
Na makaronie rozłożyć równomiernie podduszone grzybki i przykryć beszamelem. Posypać odrobiną sera żółtego i szczyptą oregano.
Zapiekać ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.