sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
gałązka rozmarynu świeżego
oregano (najlepiej same kwiatostany)
200 g młodych purchawek
1 cebula
pół szkl rosołu
4 łyżki śmietany
Żeberka umyć, natrzeć oliwą, oblać ostem balsamicznym, posypać solą, pieprzem , posiekanym rozmarynem i porwanymi kwiatostanami oregano (mogą być listki) Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin a nawet do drugiego dnia pod przykryciem w lodówce.
Żeberka okryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st
W tym czasie umyć i pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzu ziołowego.
Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min.
Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować.
Podawać z ziemniakami z wody.
Mięso bardzo smakowite,ale ja jeszcze nie jadłem nigdy purchawek.Bardzo wszystko smakowicie wygląda.Pychota.
OdpowiedzUsuń