ciasto
800 g mąki
1 burak ćwikłowy pieczony
1 jajko
sól
1 łyżka oleju
woda
nadzienie
800g mięsa mielonego
1 jajko
sól
pieprz
pieprz pomarańczowy Skworcu
czosnek niedźwiedzi Skworcu
2 łyżki natki pietruszki
sos
300 g pieczarek
1 cebula
300 ml śmietany kremówki
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml
Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe.
Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami.
Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi.
Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru)
Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać pieprz i pieczarki smażyć aż odparują i lekko się przyrumienią, dodać śmietanę i przez kilka minut zredukować. doprawić solą do smaku. Posypać natką pietruszki.
Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.