4 tuszki Nototenii
tymianek
cytryna
oliwa
sól
pieprz
szczypta mięty
1 dynia hokkaido
300 g brukselki
4-5 łyżek cukru
3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej
Ryby umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą , posypać przyprawami i odstawić na ok godzinę.
Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody , ok 1/4 szkl.
Dynię umyć, przekroić na 4 części, nasmarować oliwą, posolić i ułożyć w drugim naczyniu.
Wstawić ryby i dynię do piekarnika nagrzanego ok 180 st na ok 40 min.
Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min.
Odcedzić i odstawić do momentu kiedy ryba i dynia upieką się.
Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka będzie otoczona karmelem.
uwielbiam pieczoną dynię hokkaido!
OdpowiedzUsuń