400 g karkówki
garść suszonych grzybów
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
3 ząbki czosnku
cebula
szczypta czosnku niedźwiedziego Skworcu
szczypta oregano
szczypta majeranku
tłuszcz do smażenia
3-4 łyżki śmietany
kasza gryczana 1 szkl
suszona papryka
Grzyby namoczyć, następnie ugotować, ok 20 min. Odcedzić ale wywar zostawić.
Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć aż odparuje i przyrumieni się. Następnie podlać 1 szkl wody, dodać przyprawy i ugotowane grzyby (można trochę rozdrobnić) i dusić aż do miękkości ok 1 godzinę na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.
W międzyczasie ugotować kaszę . Do wywaru dolać wody by było jej pół litra , zagotować, dodać sól i paprykę suszoną . Gotować aż wchłonie cały płyn , następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam w swojej kuchni.
Uwielbiam kaszę z gulaszem z suszonymi grzybami . Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń