Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 listopada 2014

Gulasz z karkówki z suszonymi grzybami


400 g karkówki
garść suszonych grzybów
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
3 ząbki czosnku
cebula
szczypta czosnku niedźwiedziego Skworcu
szczypta oregano
szczypta majeranku
tłuszcz do smażenia
3-4 łyżki śmietany

kasza gryczana 1 szkl
suszona papryka


Grzyby namoczyć, następnie ugotować, ok 20 min. Odcedzić ale wywar zostawić.
Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć aż odparuje i przyrumieni się. Następnie podlać 1 szkl wody, dodać przyprawy i ugotowane grzyby (można trochę rozdrobnić) i dusić aż do miękkości ok 1 godzinę na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.
W międzyczasie ugotować kaszę . Do wywaru dolać wody by było jej pół litra , zagotować, dodać sól i paprykę suszoną . Gotować aż wchłonie cały płyn , następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.









Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam w swojej kuchni. 

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...