5 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
masa
220 g serka caprio
1 szkl mleka
4 łyżeczki żelatyny
3 gruszki
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż cukier się rozpuści.
Następnie dodać żółtka , kakao, oraz mąkę i proszek do pieczenia.
Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem . forma ok 22x33
Piec w temp 180 st przez ok 15-17 min.
Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ugotować z dodatkiem goździka i cynamonu.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Serek, mleko, cukier włożyć do kubka blendera i zmiksować, dodać sok z cytryny i otartą skórkę.
Następnie dodać żelatynę i na koniec gruszki pokrojone w kosteczkę. Wymieszać, wstawić na kilka- kilkanaście minut do lodówki i kiedy masa zacznie gęstnieć przełożyć ciasto.
Ciasto można polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Bardzo ładnie się prezentuje :) Nie za ciężkie, owocowe - w sam raz na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuń