2 małe kurczaki po ok 1,5 kg
marynata
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
1 łyżeczka suszonej papryki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta lubczyku
szczypta mięty
1 łyżka sosu sojowego
Kurczaki umyć, oczyścić, osuszyć.
Składniki marynaty utrzeć i nasmarować marynatą kurczaki. Odstawić na ok dobę do lodówki.
Włożyć kurczaki do brytfanki, podlać wodą ok pół szkl, okryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec przez godzinę. Po godzinie zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 180 st i uruchomić termoobieg.
Po ok 20 min kurczaki powinny się pięknie przyrumienić
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.