kilka grzybów mun
pół szkl fasoli mung
300 g mięsa z udźca indyka
pół cebuli
3 ząbki czosnku
pół brokuła
sól
pieprz
pół łyżeczki imbiru
przprawa turecka lub zioła chińskie
chili w płatkach
olej do smażenia
1 łyżka sosu sojowego
2 g makaronu ryżowego
Grzyby mun namoczyć i następnie ugotować, przez ok 20 mi. odcedzić
Fasolę mung namoczyć na ok 1 godzinę po czym ugotować do miękkości, pozostawić pod przykryciem, aż wchłonie wodę.
Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, chili i odstawić na 2-3 godziny.
Na woku rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, po chwili mięso i przysmażać je przez ok 5 min, dodać przyprawy i drobno pokrojony brokuł i pokrojone na paseczki grzyby mun, podlać wodą lub rosołem i smażyć ok 30 min.
Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok 5 min, po czym odcedzić.
Do woka włożyć fasolę mung całość polać sosem sojowym i doprawić do smaku.
Podawać z makaronem ryżowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.