ciasto
500 g mąki
320 ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
nadzienie
300 g mięsa mielonego
1 bakłażan
1 papryka pomidorowa
1 cebula
3 ząbki czosnku
350 g pure ziemniaczanego
sól
pieprz
majeranek
lubczyk
oregano
Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto.
Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Po ok 20 min przepłukać, osączyć i pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć posiekaną drobno cebulę i czosnek.
Po kilku minutach dodać posiekaną drobno paprykę i mięso mielone.
Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy.
Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić.
Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów.
Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi .
Ugotować w osolonym wrzątku.
Podawać z sosem słodko kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.