1,5 kg mąki
80 g drożdży
85 g masła
2 jajka
ok 400 ml mleka
500 g musu z pieczonej dyni
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki mieszanych ziaren (dynia, siemię, słonecznik, sezam)
Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Do dużej miski wsypać pół kilograma mąki, dodać mus dyniowy, jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać rozmieszane w mleku drożdże , roztopione masło i dosypując mąkę partiami mieszać początkowo łyżką, Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto metodą tradycyjną aż będzie się odklejać od miski i ręki.
Ciasto odstawić na 30-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Uformować bułeczki łożyć na blaszkach i znów zostawić na ok 20 min by podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st.
Piec bułeczki ok 20 min.. z termobiegiem 150 st
z porcji wyszło 24 bułeczki.
Mus z dyni ; Upiec dynię skropioną oliwą i odrobinę posoloną. Przełożyć na durszlak na ok 2 godziny a następnie zmiksować.
80 g drożdży
85 g masła
2 jajka
ok 400 ml mleka
500 g musu z pieczonej dyni
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki mieszanych ziaren (dynia, siemię, słonecznik, sezam)
Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Do dużej miski wsypać pół kilograma mąki, dodać mus dyniowy, jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać rozmieszane w mleku drożdże , roztopione masło i dosypując mąkę partiami mieszać początkowo łyżką, Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto metodą tradycyjną aż będzie się odklejać od miski i ręki.
Ciasto odstawić na 30-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Uformować bułeczki łożyć na blaszkach i znów zostawić na ok 20 min by podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st.
Piec bułeczki ok 20 min.. z termobiegiem 150 st
z porcji wyszło 24 bułeczki.
Mus z dyni ; Upiec dynię skropioną oliwą i odrobinę posoloną. Przełożyć na durszlak na ok 2 godziny a następnie zmiksować.
Nie ma to jak domowe pieczywo...
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wyglądają... ;-)
OdpowiedzUsuńMniam, śniadanie z takimi bułeczkami to sama przyjemność :)
OdpowiedzUsuńsmaczne
OdpowiedzUsuń