Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

4 grudnia 2014

Baba ziemniaczana śródziemnomorska i dip z bakłażana



ziemniaki ok 1,2 kg
1 cebula
2 jajka
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
100 g sera feta lub typu feta
15- 20 oliwek zielonych
1 szkl mąki
sól
pieprz
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
1/3 szkl oleju

na dip
1 bakłażan
2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie z oliwą ok 100 ml
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka octu jabłkowego


Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszać dokładnie ciasto. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, drobniutko posiekaną papryczkę chili, posiekaną cebulę, pokrojone na plasterki oliwki i fetę pokrojoną w kostkę.
Wszystko wymieszać i przelać do formy babkowej (Ja użyłam formy silikonowej). na wierzchu skropić oliwą.
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1 godzinę.

Obok babki w naczyniu wstawić do pieczenia bakłażan. Piec ok godziny. Wyjąć przed babką.
Przestudzić. Wydrążyć miąższ z bakłażana do miseczki, odlać zbierający się nadmiar soku.
Dodać jogurt, pomidory, i czosnek. Zmiksować przy pomocy blendera , przyprawić do smaku. wstawić na ok 15 min do lodówki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...