1 gęś ok 4 kg
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
2-3 jabłka
garść suszonych śliwek
garść pachnącego siana
Gęś umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok dobę.
Przed pieczeniem włożyć do środka siano, Jabłka przekroić na cząstki, włożyć do gęsi razem ze śliwkami. Zaszyć gęś.
Piekarnik nagrzać do 220 st , gęś przykryć plasterkami jabłek, wstawić na pół godziny. Po upływie 30 min zmniejszyć temperaturę o 20 st , zmienić plasterki jabłek, polać sosem, piec kolejne 30 min,
następnie znów zmniejszyć temperaturę do 180 .. - a nawet 160 . Polewać sosem i piec ok 1 - 1,5 godz.
czas pieczenia od 1.5 do 3 godzin.
Dodatkowo z gęsi otrzymamy ok 1 szkl smalcu który jest smaczny i zdrowy , nie wolno go wyrzucać.
Właściwości smalcu gęsiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.