ciasto
1 jajko
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
3/4 szkl wody
3/4 szkl mleka
nadzienie
1 szkl maku
4 łyżki miodu
bakalie ok 100 g
skórka pomarańczowa 2 łyżki
aromat migdałowy
do dekoracji 2 mandarynki, pół szkl cukru na syrop, kolorowe cukiereczki.
Z jajka mleka i mąki z dodatkiem soli i cukru rozmieszać ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietanki.
Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes.
Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić i zmielić 2- 3 razy w maszynce do mięsa.
Utrzeć z miodem i aromatem, dodać bakalie i skórkę pomarańczową.
Naleśniki smarować masą makową i układać piętrowo. ostatnie dwa naleśniki zwinąć z masą w ruloniki , pokroić i ułożyć na wierzchu torcika.
Cukier zalać niewielką ilością wody w małym kubeczku. Kiedy juz będzie się wytwarzać nitka, maczać cząstki mandarynek i dekorować torcik, Resztą syropu polać torcik.
Ułożyć kolorowe cukiereczki.
Takie inne wyjście zamiast klusek z makiem i kutii .
Druga wersja , moim zdaniem lepsza i nie taka słodka
więcej mandarynek i lukier do polania zamiast syropu.
Super pomysł. Mam namiar masy makowej po moich makowych muffinkach, zagonię M. do usmażenia nalesników:)
OdpowiedzUsuńświetna opcja i właściwie całkiem rzadko spotykana ;)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda, napewno bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńSłodki przede wszystkim , ale smaczny :)
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń