ciasto:
1 kg mąki
2 szkl mleka
60 g drożdży
100 g oleju
2 łyżka cukru
szczypta soli
nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 marchewka
garść grzybów suszonych
szczypta kminku
sól
pieprz ziołowy staropolski
3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
wywar z grzybków
woda do podlania
1 jajko
Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar. Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki. Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę (posiekać ją nieco) i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.
Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać. Ciasto wałkować na ok 4 mm kroić w trójkąty równoboczne . Nakładać nadzienie i sklejać składając w stożek paszteciki. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 15 min w temp 160 st. Na złoty kolor.
Podawać do barszczyku.
Opublikowany w
Rewelacyjne paszteciki :-)
OdpowiedzUsuń