300 ml pęczaku
400 g mięsa (łopatka)
garść suszonych grzybów
1 cebula
3 ząbki czosnku
bazylia
sól
oregano
lubczyk
papryka suszona
chili w płatkach
1/3 szkl wina czerwonego półwytrawnego
Grzybki namoczyć i ugotować, odcedzić ale wywar zostawić do kaszy.
Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno. posypać pieprzem solą i skropić oliwą, odstawić na ok godzinę, dwie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć mięso przyrumienić , dodać pokrojone grzybki ale niezbyt drobno. Przysmażyć razem z mięsem .
W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć cebulę i czosnek drobno posiekane.
Wsypać kaszę i smażyć mieszając aż zmieni kolor. Podlać wywarem z grzybów, kiedy wywar się wchłonie podlać winem i dodać mięso z grzybkami, oraz przyprawy do smaku. Mieszać i podlewać wodą aż kasza będzie prawie miękka. ok 30 min. Wtedy odparować nieco , wyłączyć ogień i na ok 15 min pozostawić pęczotto pod przykryciem.
Podawać posypane natką pietruszki z surówką lub sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.