Nigdy wcześniej nie robiłam zakwasu ale tyle sie teraz o nim mówi ze postanowilam i ja zrobić .
Przepis jest jak u wszystkich , nie da sie tu stworzyc wielu kombinacji wiec zrobilam pierwszy jaki znalazlam w moich zbiorach karteluszkowych.
1 kg czerwonych buraków
1,5 l przegotowanej ciepłej wody
2 płaskie łyżki soli
1 główka czosnku
1 kromka chleba razowego
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
Buraki oczyszczone obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przekroić razem z łupinką Pokrojone buraki włożyć do kamionki lub słoja, dodać przyprawy oraz czosnek. Na wierzch położyć kromkę chleba. Wodę posolić i zalać przygotowane buraki
Przykryć naczynie gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni. Zakwas powinien być klarowny.
Przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do ok miesiąca.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.