300 g ugotowanej soi
150 g ziemniaków (1 szt)
1 jajko
sól
pieprz
cebula (mała)
pieprz ziołowy staropolski
oregano
papryka suszona
tłuszcz do smażenia
do panierowania
bułka tarta
sezam
Soję zemleć w maszynce do mięsa. Ziemniaka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Przepłukać na sicie zimną wodą, i osączyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej) wrzucić ziemniaki i przyrumienić wiórki ziemniaczane jak frytki. Dodać je do masy sojowej, cebulę drobniutko posiekać, dodać jajko i przyprawy, wyrobić masę , uformować 6 kotletów, panierować w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Smażyć kotleciki na złoty kolor. Podać z surówką.
Mmm, pychota :) na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)