ok 500 g ugotowanej ciecierzycy
mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie 200 ml
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu
1 szkl przegotowanej wody
0,5 szkl kaszy manny
sól
pieprz
2-3 ząbki czosnku
słodka papryka
szczypta chili
szczypta tymianku
Ciecierzycę przepuścić przez maszynkę, razem ze słonecznikiem i pomidorami. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zmiksować przy pomocy blendera, w razie potrzeby dodać oliwy lub wody.
Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego, formy lub blaszki keksówki, wygładzić, posmarować oliwą. Piec w temp 180 st ok 35 min.
Wystudzić, podawać do pieczywa lub sałaty.
Smakowity ten pasztet :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się niezmiernie smakowicie :)
OdpowiedzUsuń