500 g ugotowanej soi
500 g mięsa z drobiu
1 jajko
cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
oregano
czosnek niedźwiedzi
chili suszone
tłuszcz do smażenia
ciasto
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Soję i mięso przepuścić przez maszynkę, cebulę przyrumienić na 2 łyżkach oleju, dodać do nadzienia. Dodać jajko , przyprawy do smaku i wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie zagnieść plastyczne ciasto.
Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi.
Ugotować w osolonym wrzątku.
Szkoda, że nie ma zdjęcia jak wyglądają pierożki w środku. Smakowite :)
OdpowiedzUsuńOj jakos zapomniałam :) jutro postaram sie zrobić i dodać :)
OdpowiedzUsuń