ciasto;
1,5 szkl mąki
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżka sproszkowanych grzybów
120 g masła
mięso;
300 g mięsa mielonego
1 jajko
3-4 łyżki wody
1 łyżeczka sproszkowanych grzybów
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej papryki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta oregano
polewa serowa;
100 g sera feta lub sałatkowego
pół szkl mleka
sól
pieprz
1 jajko
4 szt cykorii
1 łyżka startego żółtego sera
odrobina chili
Cykorię przekroić na pół, wyciąć głąb.
Ciasto zagnieść i wylepić formę do tarty, Podpiec przez 12 min w temp 180 st
Składniki masy mięsnej wymieszać z przyprawami i jajkiem, rozrzedzić wodą, dodać posiekany czosnek.
Ser z mlekiem i jakiem doprawić do smaku i zmiksować przy pomocy blendera.
Na podpieczone ciasto wyłożyć i wyrównać masę mięsną, ułożyć cykorie i zalać polewą serową.
Posypać żółtym serem , położyć kilka plasterków chili i posypać szczyptą oregano.
Zapiekać ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.