3- 4 udka
1 jabłko
pół papryki
ogórek
cebula
pół szkl białego wina
1 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
oregano
bazylia
łyżka masła
Udka umyć i wyluzować , (kości przydadzą się na wywar do zupy)
Rozłożyć mięso, nadziać kawałkiem jabłka, papryki, cebuli i ogórka, zwinąć skórką do zewnątrz i spiąć wykałaczkami.
W rondelku rozgrzać łyżkę masła przysmażyć roladki i podlać winem, a następnie wodą, dodać posiekaną cebulę i przyprawy. dusić ok 35 min na wolnym ogniu.
Roladki podawać z kluskami śląskimi polane sosem który powstał podczas duszenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.