gąsior o poj ok 10- 12 l
ok 2,5kg owocu dzikiej róży
8 l wody
3 kg cukru
drożdże winiarskie
pożywka do wina
Świeżo zebrany owoc w październiku umyć i przy pomocy robota posiekać, wrzucić do gąsiora.
Wodę przegotować, wystudzić dodać cukier , drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu.
Zalać owoc, zakorkować, wstawić rurkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 tyg.
Po tym czasie przecedzić przez gazę i wycisnąć dobrze . Wino ponownie wlać do gąsiora z rurką po ok 6 tyg wino przelać i przefiltrować przez gęstą gazę. Gąsior umyć, sprawdzić czy smakowo jest dobre, jeśli za kwaśne dosłodzić i znów odstawić. Przez kolejne 3-4 tyg wino powinno nabrać przejrzystego koloru i stracić zapach drożdży.
Następnym etapem jest przelanie do butelek :) tak ok połowy stycznia
ok 2,5kg owocu dzikiej róży
8 l wody
3 kg cukru
drożdże winiarskie
pożywka do wina
Świeżo zebrany owoc w październiku umyć i przy pomocy robota posiekać, wrzucić do gąsiora.
Wodę przegotować, wystudzić dodać cukier , drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu.
Zalać owoc, zakorkować, wstawić rurkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 tyg.
Po tym czasie przecedzić przez gazę i wycisnąć dobrze . Wino ponownie wlać do gąsiora z rurką po ok 6 tyg wino przelać i przefiltrować przez gęstą gazę. Gąsior umyć, sprawdzić czy smakowo jest dobre, jeśli za kwaśne dosłodzić i znów odstawić. Przez kolejne 3-4 tyg wino powinno nabrać przejrzystego koloru i stracić zapach drożdży.
Następnym etapem jest przelanie do butelek :) tak ok połowy stycznia
To jedno z moich ulubionych win domowych! Nie mogę się doczekać jesieni bo moje ogrodowe dzikusy powinny mieć wystarczająco owoców.
OdpowiedzUsuń