6 skrzydełek
1 szkl ryżu
1 cebula
kawałek (fenkułu) kopru włoskiego (ok 80 g)
pół czerwonej papryki
4-5 pieczarek
kawałek pora ok 10 cm
oregano
majeranek
sól
pieprz
szczypta chili
szczypta lubczyku
szczypta mięty
pół szkl białego wina
2 szkl rosołu
tłuszcz do smażenia
Skrzydełka umyć, i przeciąć na wszystkich zgięciach. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przysmażyć poporcjowane skrzydełka razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać posiekane warzywa, podlać winem i rosołem, wsypać ryż, przyprawy do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wody by risotto nie było zbyt suche. Pod przykryciem zostawić jeszcze na ok 10- 15 min.
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń