500 g szynki
2 marchewki
1 pietruszka
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka lubczyku
szczypta chili w płatkach
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
oliwa
1/4 szkl wina czerwonego
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka mąki
Mięso umyć i osuszyć. Zioła wymieszać. Mięso najpierw natrzeć oliwą a potem otoczyć w ziołach i soli.
Odstawić na ok 10 - 15 godzin w lodówce.
W głębokim rondlu przysmażyć mięso ze wszystkich stron, podlać winem i 1 szklanką wody, dodać marchewkę i pietruszkę. Dusić pod przykryciem ok półtorej godziny, obracając od czasu do czasu i podlewając niewielkimi ilościami wody. Na koniec mięso wyjąć a sos z jarzynami zmiksować przy pomocy blendera, można zagęścić odrobiną mąki (nie jest to konieczne).
Podawać plastry mięsa polane sosem z ziemniakami i buraczkami .
też niedawno robiłam szynkę-pieczoną :) Twoja wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)