ćwierć kurczaka (ze skrzydełkiem)
2-3 ziemniaki
3-4 ogórki kiszone
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
oregano
majeranek
bazylia
ziele angielskie
listek laurowy
300 ml śmietany 22%
Mięso umyć włożyć do garnka zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Wyjąć mięso i przestudzić. Warzywa wrzucić do rosołu , doprawić ziołami i gotować do miękkości, w tym czasie mięso oddzielić od kości, rozdrobnić i dodać do zupy. Następnie ogórki zetrzeć na tarce, dodać do zupy i pogotować jeszcze ok 15 min.
Zupę zabielić śmietaną mieszając ją najpierw z odrobiną zupy.
zupa ok, ale to naczynko - cudo po prostu!
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa i tak pięknie podana :-)
OdpowiedzUsuń