Po długich poszukiwaniach udało mi się wreszcie zdobyć startową porcję grzybka.
Który produkuje pyszny kefir, delikatniejszy niż zwykłe zsiadłe mleko i zdrowszy.
By zacząć hodowlę potrzebne będą nam
starter ziaren grzybka tybetańskiego
szklanka mleka najlepsze niepasteryzowane lub nisko pasteryzowane
szklany słoik
serwetka papierowa i gumka
plastikowe sitko
drewniana lub plastikowa łyżka.
Który produkuje pyszny kefir, delikatniejszy niż zwykłe zsiadłe mleko i zdrowszy.
By zacząć hodowlę potrzebne będą nam
starter ziaren grzybka tybetańskiego
szklanka mleka najlepsze niepasteryzowane lub nisko pasteryzowane
szklany słoik
serwetka papierowa i gumka
plastikowe sitko
drewniana lub plastikowa łyżka.
- Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
- Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
- Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
- Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
- Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby).
- Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
- Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiem
- itd.
Grzybka hodujemy w temp 18- 25 st
nie znam sie na tym ..
OdpowiedzUsuń