Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 marca 2015

Grzybek Tybetański - kefirowy

Po długich poszukiwaniach udało mi się wreszcie zdobyć startową porcję grzybka.
Który produkuje pyszny kefir, delikatniejszy niż zwykłe zsiadłe mleko i zdrowszy.






By zacząć hodowlę potrzebne będą nam

starter ziaren grzybka tybetańskiego
szklanka mleka najlepsze niepasteryzowane lub nisko pasteryzowane
szklany słoik 
serwetka papierowa i gumka
plastikowe sitko 
drewniana lub plastikowa łyżka.

ZASADY HODOWLI  żródło

  1. Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
  2. Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
  3. Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
  4. Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby).
  6. Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
  7. Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiem
  8. itd.


Grzybka hodujemy w temp 18- 25 st 



Dowiedz się więcej (klikając w poniższe linki):

Podczas przerwy w piciu kefiru możemy przygotować z niego pyszny serek.
Wystarczy 48 godzinny kefir zlać do garnka , dolać ok litr słodkiego mleka i odstawić by się zsiadło.
Nastepnie naczynie z kefirem wstawiamy w większe naczynie do którego nalewamy wodę i podgrzewamy . Nie wolno zagotować.
Kiedy mleko juz jest wygrzane , widać wtedy wyraźnie oddzielającą się serwatkę.
Przelewamy ser na sito wyłożone czystą ściereczką.
Lekko odciskamy i zawiązujemy . Teraz najlepiej na kilka godzin należy powiesić serek np na kranie, żeby się osączył.

Osączony serek przekładamy do miseczki i teraz można przygotować pyszne śniadanie ze szczypiorkiem i rzodkiewką :P



1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...