6 jajek
ziemniaki
300 ml śmietany 18%
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
pół małej cebulki
pęczek koperku
sól
pieprz
rzeżucha do dekoracji
Ziemniaki obrać i ugotować. Jajka wybić do miseczki wyłożonej folią spożywczą, zawiązać w małe pakieciki . W rondelku rozgrzać masło, przysmażyć drobno posiekaną cebulkę , śmietanę rozmieszać z mąką , dodać do rondelka (można odrobinę rozrzedzić mlekiem) na koniec dodać posiekany koper i doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc. Jajka włożyć do garnka z wrzątkiem i ugotować, ok 3-4 min.
Podawać ułożone na ziemniakach , polać sosem i udekorować rzeżuchą , mile widziany ogórek kiszony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.