1 kg łopatki wieprzowej tłustej
0,8 kg wołowiny
1 kg podgardla
sól 60 g w tym 1 łyżka peklosoli
łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki cukru
pół główki czosnku
pół gałki muszkatołowej
pieprz czarny
pieprz ziołowy
ok 1,5 szkl wody
Mięso i podgardle zemleć na największym sitku maszynki. Dodać przyprawy utłuczone w moździerzu i rozgnieciony czosnek i wodę .
Farsz wyrabiać przez ok 30 min.
Włożyć do szczelnego naczynia i wstawić do lodówki na ok 24 godziny.
Kiełbaśnice namoczyć w wodzie, przepłukać każdą w środku.
Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać .
Wędzić przez ok 3 godziny .
Następnie sparzyć w temp 85 st przez 20 min.
W jakiej temperaturze wędzić?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, nie mamy termometra ale staramy sie utrzymywać niezbyt gorąco. w granicach 50-60 st
Usuńa co z 1,5 lyzki peklosoli i z 60g soli i w tym lyzeczka peklosoli?
OdpowiedzUsuńto tylko pomyłka ... poprawiam
Usuń