1 nieduży kurczak
sól
pieprz
papryka słodka
pieprz ziołowy
gałązki tymianku
oliwa
kilka ziemniaków
Kurczaka umyć, oczyścić, natrzeć solą, pieprzem.
Garnek rzymski namoczyć na 15 min w zimnej wodzie, wyjąć lekko osuszyć.
Kurczaka ułożyć w garnku, Ziemniaki obrać, naciąć z jednej strony . Posypać przyprawami, skropić oliwą. Podlać ok pół szkl wody.
Garnek rzymski przykryć i wstawić do zimnego piekarnika, ustawić czas 1 godzina i 10 min. i temp 200 st.
10 min przed zakończeniem pieczenia odkryć garnek, można kurczaka i ziemniaki posmarować rozrobionym z wodą miodem dla uzyskania ładnego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.