2,5 kg oczyszczonych pomarańczy,
1,125 dkg cukru,
sok z 2 cytryn,
2 opakowania Gelfix.
Pomarańcze myjemy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy. Następnie dokładnie czyścimy z białej skorki a także z włókien pomiędzy cześciami pomarańczy gdyż daja gorycz powidłom. Blendujemy pomarańcze,przelewamy do garnka.Mieszamy z cukrem i Gelfixem. Gotujemy od 3 do 5 minut zbierając z wierzchu piane.Na koniec dodajemy sok z cytryny i chwile mieszamy. Gorące powidła przelewamy do słoiczkow, dobrze zakręcamy i stawiamy na 5 minut nakrętkami do dołu. Można także pasteryzowac 30 minut.Z tej ilości pomarańczy wychodzi 6 sloiczkow o pojemności 400 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.