1 szkl kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
szczypta suszonej papryki
2 łyżki sera żółtego wędzonego (rolada Ustrzycka)
3 szkl wody
sól
1 pierś z kurczaka
200 g grzybów leśnych mrożonych
1 cebula
pół marchewki
sól
pieprz
majeranek
bazylia
na sos
200 ml śmietanki
1 łyżeczka sproszkowanych grzybów suszonych
sól
pieprz
1/4 cebuli
tłuszcz do smażenia
Wodę zagotować, dodać przyprawy i masło, Wsypać kaszę kukurydzianą i mieszać aż kasza wchłonie cały płyn. Po zdjęciu z ognia dodać ser i dobrze wymieszać aż ser się rozpuści.
Włożyć polentę do foremek silikonowych na babeczki.
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posiekać cebulę, marchewkę pokroić na plasterki. Grzyby ugotować i odcedzić.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu wrzucić marchewkę, następnie cebulkę i mięso, przyprawić do smaku, smażyć przez 10 min i dodać grzyby i odparować.
Przygotować sos; W małym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulką, dodać sproszkowane grzyby a na koniec śmietanę i sos dobrze wymieszać , pogotować kilka minut. Przyprawić do smaku
Polentę przed podaniem wyjąć foremek, wstawić do piekarnika na ok 10 min.
Danie wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis jeszcze takiego nie widziałam nigdzie :) Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń