Na roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki.
1,5 kg mąki
1,5 szkl cukru
1 margaryna
250 gr miodu
1/2 szkl wody
2 dkg amoniaku
1 niepełna łyżka sody
przyprawa korzenna
5 jajek
Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.
1/4 Ciasta rozwałkować na prostokąt ok 30-40 cm
Posmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp 180 st.
Po wystudzeniu lekko posmarować wierzch marmoladą i posypać posypką, lub oblać polewą czekoladową.
1,5 kg mąki
1,5 szkl cukru
1 margaryna
250 gr miodu
1/2 szkl wody
2 dkg amoniaku
1 niepełna łyżka sody
przyprawa korzenna
5 jajek
Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.
1/4 Ciasta rozwałkować na prostokąt ok 30-40 cm
Posmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp 180 st.
Po wystudzeniu lekko posmarować wierzch marmoladą i posypać posypką, lub oblać polewą czekoladową.
Mniam, jaki smakowity pomysł! Żebym tylko do świąt o nim nie zapomniała,,,
OdpowiedzUsuń