1200 g wieprzowiny (łopatka)
500 g podgardla
350 g słoniny
20 g czosnku
pół szkl wody
1 łyżka soli
1 łyżka soli peklowej
pieprz
pieprz ziołowy
3 łyżeczki cukru
szczypta mielonego ziela angielskiego
1 łyżka suszonego kopru
gałka muszkatołowa
1 łyżka majeranku
Mięso, podgardle i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy, sól i wodę, masować przez co najmniej 30 min.
Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą.
Nadziać kiełbasy, uformować kiełbaski ok 20 cm.
Tak przygotowane kiełbasy zawiesić na pręty do wędzenia . Osuszyć.
Wędzić przez ok 2,5- 3 godziny w niezbyt gorącej wędzarni.
Tak uwędzoną kiełbasę należy sparzyć w wodzie w temp 85 st przez ok 20-25 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.