1 udziec z indyka
sól
pieprz
szczypta mięty
oregano
majeranek
pieprz ziołowy
szczypta papryki słodkiej
2 łyżki konfitury z jarzębiny
kostka bulionowa wolowa wlasnej produkcji
500 mi bulionu wołowego
3 łyżki śmietany
tłuszcz do smażenia
polenta;
1 szkl kaszy kukurydzianej
3 szkl wody
1 łyżka masła
1 kulka mozzarelli
sól do smaku
Udziec umyć, usunąć kość, posypać przyprawami i zwinąć w rlon skórką do zewnątrz. Obwiązać sznureczkiem. W rondlu do duszenia podlać odrobinę tłuszczu przysmażyć ze wszystkich stron.
Następnie podlać bulionem, dodać kostkę wołową i jarzębinę. Dusić do miękkości. Na koniec roladę pokroić w plastry .
Kaszę wymieszać z wodą, dodać masło i sól. Ugotować aż kasza wchłonie cały płyn.
Zestawić z ognia, dodać pokrojoną mozzarellę i energicznie mieszać aż sały ser rozpuści się.
Polentę (mamałygę) przelać do foremek lub wylać do jednej dużej. Po wystudzeniu polentę można zapiekać, odsmażać lub odgrzewać w mikrofali.
sól
pieprz
szczypta mięty
oregano
majeranek
pieprz ziołowy
szczypta papryki słodkiej
2 łyżki konfitury z jarzębiny
kostka bulionowa wolowa wlasnej produkcji
500 mi bulionu wołowego
3 łyżki śmietany
tłuszcz do smażenia
polenta;
1 szkl kaszy kukurydzianej
3 szkl wody
1 łyżka masła
1 kulka mozzarelli
sól do smaku
Udziec umyć, usunąć kość, posypać przyprawami i zwinąć w rlon skórką do zewnątrz. Obwiązać sznureczkiem. W rondlu do duszenia podlać odrobinę tłuszczu przysmażyć ze wszystkich stron.
Następnie podlać bulionem, dodać kostkę wołową i jarzębinę. Dusić do miękkości. Na koniec roladę pokroić w plastry .
Kaszę wymieszać z wodą, dodać masło i sól. Ugotować aż kasza wchłonie cały płyn.
Zestawić z ognia, dodać pokrojoną mozzarellę i energicznie mieszać aż sały ser rozpuści się.
Polentę (mamałygę) przelać do foremek lub wylać do jednej dużej. Po wystudzeniu polentę można zapiekać, odsmażać lub odgrzewać w mikrofali.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.