300 ml zakwasu żytniego
2 szkl wody
4 szkl maki żytniej
1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
25g drożdży
1/3 szkl mieszanki ziaren
Zakwas wlać do miski, dodać 1 szkl mąki żytniej, w jednej szklance wody rozpuścić połowę drożdży i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszać z zakwasem i odstawić na noc.
Rano dodać do zaczynu resztę składników, drożdże rozmieszane w drugiej szkl wody z cukrem, oliwę, sól, mąki i ziarna i wyrobić ciasto.
Odstawić pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie wyjąć ciasto, przegnieść chwilę i umieścić w foremkach wysypanych otrębami pszennymi.
Po godzinie wyrastania w foremkach, piec w temp 175 st ok 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.