duże liście lebiody purpurowej
3/4 szkl ryżu
200 g mięsa mielonego
2 łyżki grzybów suszonych utłuczonych
sól
pieprz
szczypta estragonu
majeranek
lubczyk
na sos
200 ml mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka grzybów suszonych potłuczonych
pół cebuli
łyżka masła
Ryż ugotować w podwójnej objętości wody odstawić pod przykryciem. Przestudzony wymieszać z mięsem, grzybami i przyprawami.
Liście lebiody sparzyć wrzątkiem, osączyć.
Zawijać małe porcje nadzienia jak tradycyjne gołąbki i układać ciasno w naczyniu. Podlać łyżką oliwy i pół szkl wody. Przykryć i ustawić na małym ogniu. Dusić przez ok 30 min.
Mleko wymieszać z maką i grzybami, masło przysmażyć z cebulką, dodać rozrobione mleko i przyprawy i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 5-7 min . Sos zmiksować przy pomocy blendera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.