1 cukinia
250 g bryndzy
0,5 szkl mleka
1 jako
sól
pieprz
szczypta oregano
kilka suszonych pomidorów z oliwy
na ciasto
1,5 szkl mąki
120 g masła
1 jajko
szczypta soli
Ciasto zagnieść, wlepić tortownicę. Cukinię pokroić na cieniutkie wzdłużnie paseczki obierakiem do warzy. Ser, mleko i jajko z przyprawami zmiksować przy pomocy blendera.
Spód podpiec w temp 180 st przez ok 15 min. Na podpieczony spód wylać odrobinę masy serowej, ułożyć paseczki cukinii i zalać resztą masy serowej, na wierzchu położyć pomidorki i posypać szczyptą oregano.
Zapiec przez ok 25-30 min w temp 180 st.
fajnie wygląda :) bardzo apetycznie, niemal czuć zapach :)
OdpowiedzUsuńSzalenie malowniczy. Słowo "bryndza" szczególnie wpływa na aktywność moich kubeczków smakowych… ;)
OdpowiedzUsuńNie dość, że smakowicie przygotowałaś to jeszcze tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń