Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 sierpnia 2015

Tarta zielona z serami


ciasto;
1,5 szkl mąki
125 g masła
1 jajko
szczypta soli
szczypta czerwonej papryki

nadzienie;
buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone)
pół szkl mleka
pół szkl śmietany
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
150 g sera feta lub typu feta
150 g sera żółtego
2 małe oscypki

Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty.
Buraki naciowe lub szpinak, wymieszać z mlekiem i zmiksować przy pomocy blendera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min.
Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez 35 min .







1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...