ciasto;
1,5 szkl mąki
125 g masła
1 jajko
szczypta soli
szczypta czerwonej papryki
nadzienie;
buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone)
pół szkl mleka
pół szkl śmietany
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
150 g sera feta lub typu feta
150 g sera żółtego
2 małe oscypki
Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty.
Buraki naciowe lub szpinak, wymieszać z mlekiem i zmiksować przy pomocy blendera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min.
Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez 35 min .
Szpinak i oscypek - spełnienie marzeń :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń