800 ml mleka
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki gryczanej
sól
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
450g szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
100g sera feta
sól
pieprz
majeranek
bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dodajemy stopniowo mąkę tak, by ciasto było gęste (podobne do gęstej śmietany).
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy mieszając. Odparowujemy i przestudzamy, dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, majeranek, bazylia)
Na małej patelni smażymy blinki. Podajemy ze szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.