na burgery
300 g mięsa mielonego
1 kajzerka
mleko do namoczenia bułki
1 jako
pół cebuli
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
1/4 główki kapusty białej
cebula
kilka suszonych pomidorów
olej
sól
pieprz
kminek
listek laurowy
2 łyżki mąki
Mięso włożyć do miseczki, bułeczkę namoczyć w mleku, po czym lekko wycisnąć. Dodać przyprawy posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać masę, uformować okrągłe kotlety i kłaść prosto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron.
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, podlać olejem , dodać cebulę, i przyprawy wraz z pokrojonymi pomidorami. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec przygotować zasmażkę lub mąkę rozmieszać z niewielką ilością wody i podprawić.
Podawać z ziemniakami.
Bardzo smakowite zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuń