tortellini
ciasto;
3 szkl mąki
2 jajka
sól
ciepła woda
nadzienie;
mięso mielone
jajko
sól
pieprz
sos sojowy
hyzop
suszone pomidory
duszone boczniaki
400 g boczniaka
1 cebula (duża)
2 łyżki klarowanego masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta estragonu
szczypta suszonych pomidorów
szczypta bazylii
Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem.
Ciasto zagnieść , wałkować cienko, pokroić w kwadraty o boku 5,5 cm, nakładać małe porcje nadzienia i sklejać po przekątnej a następnie ściągnąć dwa rożki i skleić małe tortellini (uszka)
Ugotować w osolonym wrzątku.
Boczniaka pokroić w paski, cebulę w półplasterki. W rondelku rozpuścić masło podsmażyć cebulę i dodać boczniaka, po 5 min smażenia, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić ok 30 min aż do miękkości boczniaka,
Przed podaniem pierożki dodać do sosu z boczniaka wymieszać i podgrzać.
ciasto;
3 szkl mąki
2 jajka
sól
ciepła woda
nadzienie;
mięso mielone
jajko
sól
pieprz
sos sojowy
hyzop
suszone pomidory
duszone boczniaki
400 g boczniaka
1 cebula (duża)
2 łyżki klarowanego masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta estragonu
szczypta suszonych pomidorów
szczypta bazylii
Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem.
Ciasto zagnieść , wałkować cienko, pokroić w kwadraty o boku 5,5 cm, nakładać małe porcje nadzienia i sklejać po przekątnej a następnie ściągnąć dwa rożki i skleić małe tortellini (uszka)
Ugotować w osolonym wrzątku.
Boczniaka pokroić w paski, cebulę w półplasterki. W rondelku rozpuścić masło podsmażyć cebulę i dodać boczniaka, po 5 min smażenia, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić ok 30 min aż do miękkości boczniaka,
Przed podaniem pierożki dodać do sosu z boczniaka wymieszać i podgrzać.
Przepyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń